top of page
Search
Writer's pictureΔώρα Τσιλιγιάννη

Διασκεδαστικό Messy play για να αντιμετωπίσεις την επιλεκτική σίτιση του παιδιού σου.

Updated: Aug 24, 2022

Το Messy play είναι διασκεδαστικό, τα παιδιά το απολαμβάνουν και προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες μάθησης. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για το messy play! Είναι ένα παιχνίδι που παίζουν παιδιά όλων των ηλικιών και σταδίων ανάπτυξης.


Τι σχέση έχει όμως το messy play με το φαγητό και την επιλεκτική σίτιση του παιδιού σου;


Η ιδέα του messy play με το φαγητό, έχει στόχο να κάνει τα παιδιά να δουν, να νιώσουν, να αγγίξουν, να μυρίσουν την τροφή, εκτός της ώρας του φαγητού. Αυτό τα επιτρέπει, να έρθουν σε επαφή με την τροφή τους, χωρίς να είναι υποχρεωμένα να την φάνε. Είναι ένας τρόπος να συνδεθούν με την τροφή, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, μέσα από το παιχνίδι. Το messy play με το φαγητό είναι μια αισθητηριακή διαδικασία, που βοηθάει παιδιά που έχουν αρνητικές εμπειρίες με το φαγητό και είναι επιλεκτικά σε υφές και συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό, ένα παιδί να περνάει κάποιες φάσεις σε σχέση με το φαγητό. Είναι και αυτός ένας τρόπος να δείξουν την ανεξαρτησία τους. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν παιδιά που εμφανίζουν επιλεκτική σίτιση και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη τους και να προκαλέσει διατροφικές ελλείψεις, αφυδάτωση και δυσκοιλιότητα.

Το messy play με το φαγητό βοηθάει το παιδί, πριν φάει μια τροφή:

  • να την ανεχτεί στο πιάτο του

  • να την περιεργαστεί

  • να την μυρίσει

  • να την αγγίξει

  • να την γλύψει

  • να την δοκιμάσει

  • να την φάει


Σε αυτό το άρθρο, θα σου πως να βοηθήσεις να παιδί σου, που είναι επιλεκτικό στη διατροφή, να εξερευνήσει την τροφή του παίζοντας messy play.

Όσο πιο νωρίς, ακόμη και από τη βρεφική ηλικία, έρθει το παιδί σου σε επαφή με το αυτό το παιχνίδι τόσο πιο εύκολο είναι να αποκτήσει σύνδεση με την τροφή του. Όσο πιο νωρίς ένα βρέφος (άνω των 6 μηνών) έχει έρθει σε επαφή με γεύσεις και υφές, τόσο πιο εύκολα αποδέχεται νέες τροφές. Αυτό μειώνει το φόβο του να δοκιμάσει νέες τροφές και είναι πιο εύκολο να αποδέχτεί ποικιλία τροφών στη διατροφή του.

Δες τι υλικά μπορείς να χρησιμοποίησεις και τι δραστηριότητες μπορεί να προσφέρεις στο παιδί σου, για να απολαύσει ένα διασκεδαστικό messy play στο σπίτι σου.


Στερεές – ξηρές τροφές


Αν το παιδί σου δεν ανέχεται τα μαγειρεμένα φαγητά και δεν είναι εξοικειωμένο με τις υγρές υφές, χρησιμοποίησε αρχικά ξερά όσπρια, βρόμη, ρύζι, μακαρόνια που δεν έχουν μαγειρευτεί. Σε πολλά παιδιά δεν αρέσει να λερώνουν τα χέρια τους, οπότε αυτές οι επιλογές είναι οι κατάλληλες. Φρόντισε η ηλικία του παιδιού σου να είναι κατάλληλη, έτσι ώστε να μη βάλει κάτι στο στόμα του. Είναι αναμενόμενο ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 3 ετών να βάζει αντικείμενα στο στόμα του. Στόχος είναι να προσφέρουμε ασφαλή υλικά, ώστε το παιδί να διασκεδάσει και όχι να του δώσουμε κάτι, το οποίο θα μας κάνει να λέμε "όχι αυτό στο στόμα". Μπορούμε παράλληλα με αυτά τα υλικά, να χρησιμοποιήσουμε κάποια παιχνίδια του ή σκεύη από την κουζίνα.

Όταν χρησιμοποιείς το πραγματικό φαγητό ως παιχνίδι, δείχνεις στο παιδί σου πως η τροφή μπορεί να είναι διασκεδαστική και ασφαλής. Όταν στο μέλλον τη δει στο πιάτο του, πιθανόν να μη του δημιουργήσει φόβο και δυσαρέσκεια και την αποδεχτεί ευκολότερα!


Μαγειρεμένες τροφές


Από τη στιγμή που το παιδί σου θα εξοικειωθεί με τις στερεές – ξηρές τροφές, μπορείς να περάσεις σε πιο μαλακές υφές. Πολύ καλές επιλογές αποτελούν τα βρασμένα μακαρόνια, το ρύζι καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά. Τι συμβαίνει όμως, αν το παιδί σου σε αυτή τη φάση, φαίνεται να μην το απολαμβάνει; Στην αρχή μπορεί να φαίνεται ότι δεν του αρέσει, αλλά όταν αυτή η δραστηριότητα μπει στη ρουτίνα του, τότε θα την αποδεχτεί και θα αλλάξει και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την τροφή του.


Φτιάξε ζύμη


Συνήθως, τα παιδιά λατρεύουν το ψωμί, τα κριτσίνια και τα μπισκότα. Ένα εξαιρετικό «messy play» στο σπίτι, με υλικά που είναι πάντα διαθέσιμα, είναι το ζύμωμα. Δώσε στο παιδί σου τα υλικά και άφησε το να δημιουργήσει μόνο του το δικό του ζυμάρι. Γιατί όχι, να το ψήσετε και να το φάτε στο τέλος! Διαφορετικά, ετοίμασε εσύ τη ζύμη και άφησε το να παίξει με αυτήν. Μπορείς μαζί με το ζυμάρι, να χρησιμοποιήσεις και μια πληθώρα υλικών όπως λαχανικά, ελαιόλαδο, ελιές, τυρί. Επιπρόσθετα, μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου κουπάτ, ψαλίδι, πλαστικό ή ξύλινο μαχαίρι για να φτιάξει τις μοναδικές του δημιουργίες.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το παιδί σου βλέπει πως ένα υλικό όπως το αλεύρι, μεταμορφώνεται σε ένα απολαυστικό γεύμα. Επιπλέον, νιώθει μέρος της διαδικασίας προετοιμασίας του οικογενειακού γεύματος, κάτι που το γεμίζει αυτοπεποίθηση. Μη ξεχάσεις να το ευχαριστήσεις για τη συμμετοχή του στο φαγητό που φτιάξατε! (ακόμη κι αν η κουζίνα γίνει χάλια!!!).



Υγρά υλικά


Μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει νερό είναι, σχεδόν πάντα, ένας διασκεδαστικός τρόπος να περάσουν τα παιδιά τον χρόνο τους. Οπότε δώσε στο παιδί σου μια λεκάνη με νερό και πραγματικά φρούτα και λαχανικά και άφησε το να τα πλύνει. Εναλλακτικά, «κρύψε» μέσα σε πάγο φρούτα ή λαχανικά που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα και άφησε το να τα ανακαλύψει. Εκτός από το νερό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια σάλτσα ή ένα ζελέ.



Πως μέσα από το messy play να περιορίσεις την σπατάλη φαγητού;


Αν σε απασχολεί ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα σπαταλήσεις φαγητό που θα μπορούσες να καταναλώσεις, δες τι κάνω εγώ:

  • Χρησιμοποιώ ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά, οπότε μετά το παιχνίδι, μπορούμε να τα καταναλώσουμε.

  • Ενσωματώνω το παιχνίδι μέσα στη διαδικασία της μαγειρικής, οπότε τίποτε δε πετιέται.

  • Δίνω στο παιδί μου να παίξει με κοτσάνια από λαχανικά, φλούδες ή κουκούτσια (προσοχή να είναι η ηλικία του κατάλληλη), υλικά που έτσι και αλλιώς θα πετούσα.



Με ποιον τρόπο να μειώσεις τον χαμό που θα δημιουργηθεί;


- Προσπάθησε να μεταφέρεις τις δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο (βεράντα, κήπο, αυλή, παραλία, πάρκο)

- Στρώσε ένα πλαστικό τραπεζομάντηλο ή σεντόνι και καθάρισε το στο τέλος με σαπούνι και νερό (μαζί με το παιδί σου!!!)


Το πιο σημαντικό πράγμα, που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, είναι να δημιουργήσεις μια χαλαρή ατμόσφαιρα και γιατί όχι, να παίξεις και εσύ μαζί με το παιδί σου. Δε χρειάζεται να του υποδείξεις τον τρόπο που θα παίξει με τα υλικά, απλά κάθισε μαζί του και απόλαυσε το, με τον δικό σου τρόπο. Το ζητούμενο είναι, μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, να αυξηθεί η περιέργεια του και να εξοικειωθεί με μια ποικιλία τροφών. Με αυτόν το τρόπο θα μειωθεί η επιλεκτικότητα του στις τροφές και θα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την υγιεινή διατροφή και την βελτίωση της υγείας του.

Καλή διασκέδαση!


102 views0 comments

Comments


bottom of page